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Cantine Monfort – Via Carlo Sette, 21 – 38015 Lavis (Tn) – Italy Tel: +39.0461.246353 | Fax: +39.0461.241043

“Our wines are the result of a dedicated work characterized by great passion and love which have been our trademark since a very long time. These wines, crafted from specially selected grapes, expresses great personality, elegance and a distinct nose. They are the fruit of the deep connection that ties us to our land: Trentino.”
(Simoni family)

 

HISTORY OF MONFORT

 
In 1945 my grandfather Giovanni, my father and my uncles set up the Simoni winery in Palù di Giovo in the Valle di Cembra. At that time the business was mainly commercial and we sold wine produced with grapes from our vineyards as well as wine made from the grapes we bought from farmers in the area.
 
Times were very different the compared to today. Just to get the wine to the clients required various means of transport: a cart, the train and the another cart sent by the client to pick up the casks.

 

TERROIR

In a magnificent land, proud as its mountains, reserved as the silence of its woods, fresh as its rivers, stand out at the sun its luxuriant vineyards. From the gently plain of Vallagarina and Adige Valley to the slopes of Valsugana and the terraced landscapes of the Valley of Cembra, following the thread of the cultivation of the vine and its changing appearance, shape and variety favoring the ground. This land is called Trentino and we invite you to discover it.


WINES OF MONFORT

 

casata 

Casata Monfort is the label of the most prestigious wines that we produce.
These wines crafted from specially selected grapes, express great personality, elegance and distinct nose.
They are the fruit of the deep connection that ties us to our land Trentino.

casata 

The first bottle of cuvèe sparkling wine was made in 1985 as an experiment that soon became a lasting commitment. Throughout the years, our continuing research into the best grapes for the base wine has allowed us to constantly improve its quality. We dedicate ourself passionately to producing Trentodoc sparkling wines, in Brut, Rosè and Riserva varieties.

casata 

Föhn: a warm, dry, katabatic wind that blows down along the leeward side of a mountain. Thanks to the particular micro-climate that is positively influenced by the Föhn, the vines find a fertile terrain for producing grapes with great potential.
These wines express elegance with distinctive and persistent bouquets.

TESTIMONIALS

Trentino Wine Blog

Non a caso ho lasciato per ultimo il Monfort Rosé Brut di Chiara, un vino che rispecchia la fisionomia della sua produttrice: fresco, vivace e dall’inconfondibile colore (l’unico che ho visto, ho sbirciato di nascosto fuori dalla mascherina) che mi ricorderà sempre il luminoso incarnato di Chiara.

Vini Buoni d’Italia 2015

L’azienda di Lorenzo Simoni, situata nel palazzo Monfort a Lavis, si distingue per l’individualità e la nettezza dei profumi e dei sapori dei suoi vini, tra cui spicca il Gewürztraminer, dalle note floreali di rosa, vegetali di fieno, fruttate di albicocca e pera e finale di pasticceria, in bocca caldo e rotondo ma non opulento, sapido e persistente. Il nome di fantasia Blanc de Sers individua un taglio bianco di cinque uve, in parte aromatiche, provenienti anche da antichi vitigni; l’affinamento avviene solo in acciaio, per cui ne risulta un vino fresco di pronta e piacevole beva, con profumi dolci di frutta gialla e bocca sapida abbastanza fresca dal finale leggermente mielato.

La Guida L’Espresso 2015

Fino a poco tempo fa conosciuta come Casata Monfort, la cantina della famiglia Simoni, fondata nel 1945, ha alle spalle ben tre generazioni di esperienza vitivinicola e oggi si sta esprimendo su buoni livelli qualitativi. Interessanti il Blanc de Sers, un bianco che rientra nel progetto di recupero di antiche varietà autoctone a rischio di estinzione, come la wanderbara, il veltliner rosso e la vernaza della zona di Serso, in Valsugana.

Bluarte

Note fruttate intense disegnano l’appeal del Monfort Rosè Brut della Cantine Monfort nonché lo spirito di Chiara Simoni, una poetica forza volta a nuovi stimoli. Al buio nell’ascolto evolutivo del calice la firma della produttrice.

Bibenda 2015

Alla ricerca costante del nuovo e del buono, quest’anno la novità è il Trento Riserva che sorprende veramente per intensità, mineralità e bontà. Spumante che ha origine da un terroir misto: da quello porfirico (Meano, Vigo Meano e Cortesano), simile a quello della Valle di Cembra, a quello franco-sabbioso della Valsugana.